Creativiteit de vrije loop laten

Het ontwerpen van mijn eigen patronen (en mijn creativiteit de vrije loop laten)

Hoe leuk is dat, de knuffel is niet alleen door mijn handen gemaakt, maar ook nog is door mijn hoofd bedacht. Ik wil jullie vandaag meenemen in het proces van het ontstaan van een nieuwe knuffel.

Er bestaan al heel veel mooie haakpatronen. Deze zijn superhandig om de mooiste creaties mee te maken. Je kunt ze 1 op 1 volgen, maar als je wat langer haakt zie je ook steeds meer mogelijkheden om het patroon naar jouw hand aan te passen. Nu ik al zoveel knuffels heb gehaakt, krijg ik steeds meer de kriebels om mijn eigen pad in het ontwerpen van nieuwe knuffels te gaan bewandelen. Gelukkig heb ik al een meerdere keren iets mogen maken waar nog geen patronen voor bestonden, zoals een tijdje geleden.

Ik kreeg de vraag of ik Billy en BamBam van Babytv kende. Er blijken namelijk geen knuffels te koop te zijn van deze schattige tv figuurtjes. En hoe leuk is het om jouw kleintje blij te maken met een knuffel van zijn of haar idool. Ik kende Billy en BamBam niet, maar wilde ook deze uitdaging zeker aangaan. Laptop open, Youtube aan en dus maar een aflevering Billy en BamBam kijken om me in te leven in de karakters. Voor wie ze ook niet kent, dit zijn ze.

 

 

 

 

 

2 pluizige beestjes in geweldige kleuren. Ik was gelijk verliefd op ze en wist al meteen met welk garen ik ze wilde gaan maken. Maar eerst moest er een patroon komen en proefmodel gemaakt worden. Al hakend ontstaat er een patroon, dit gaat met vallen en opstaan. Sommige stukken gaan in 1 keer zoals het in mijn hoofd zit, andere stukken moet ik weer helemaal uithalen om  weer vrolijk opnieuw te beginnen. Om verschillende redenen eerst haak ik het proefmodel eerst helemaal met garen van 100% katoen. Ik werk veel met katoen garen, dus ik weet precies wat het doet en hoe ik ermee om moet gaan. Ook kan ik met dit garen heel duidelijk zien hoe de vormen uiteindelijk worden als ik het met een ander garen wil haken. Pluizig garen is lastiger om mee te haken, omdat je de openingen voor de volgende steek niet goed ziet, je moet dus heel erg op gevoel haken. Daarom is het van grootste belang dat je zeker weet dat je patroon goed in elkaar zit, want dat is je leidraad.

Het proces:

 

 

 

 

 

 

 

Als het proefmodel helemaal naar mijn zin is, dan ga ik over tot het maken van de knuffel. Hoe meer ik aan het haken was, hoe blijer is werd. Zowel Billy als BamBam zijn echt schatjes geworden, precies zoals mijn gevoel was toen ik ze op het youtube filmpje zag. Dan komt het moment dat de knuffels opgehaald worden door degene die ze al heel vaak op babytv heeft gezien en de vriendjes dus al door en door kent. Dat is best spannend, maar de reactie was zo mooi. Later kreeg ik ook foto’s van een heel gelukkig meisje met haar nieuwe knuffels, dan weet ik “ik heb het goed gedaan”.

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen week later kreeg ik een aanvraag uit Amerika om een BamBam te maken. Wat een eer dat je opnieuw een knuffel mag maken die je zelf ontworpen heb. Even een klein vreugdedansje door de kamer en dan snel kijken of ik voldoende garen in huis heb en aan de slag. Ook deze is weer heel goed ontvangen. Ik heb de reactie laatst al op facebook geplaatst, maar hij te mooi om niet als afsluiter van deze blog te mogen dienen. Dan weten jullie waar ik het voor doe!

“I received BamBam yesterday and I have to say I am more than pleased and happy with the outcome. I really liked it and I am sure it won’t be the last time to contact you for your services.”

Billy en Bambam zijn natuurlijk bij mij te bestellen. Vul het contactformulier in, stuur me een mail of reageer via facebook.

3 gedachten over “Creativiteit de vrije loop laten”

 1. Hallo Marjan.
  Maak je nog steeds Billy en Bam bam.
  Zoja wat vraag je voor die twee.
  Was op zoek vi d ze geweldig.

 2. Hallo Anneke,

  Ik heb het patroon wel, maar nog niet goed uitgewerkt om te verkopen. Dit is wel mijn plan voor de komende tijd. Zal ik je een seintje geven als ik hen klaar heb?

  Groetjes Marjan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.